Makanan berwarna merah untuk jantung yang sihat

RSS

 

 

Dah sampai masa untuk ubah statement "an apple a day keeps a doctor away" - sebab tomato dan cranberry pun can keeps a doctor away too.
.
🍅 Orang kata rajin-rajin makan tomato mentah sebab fresh dan zat tak hilang berbanding tomato yang dimasak. Jangan nak membongak yo. Takde maknanya. Tomato ada lycopene dan lycopene lebih mudah diserap oleh badan bila dimasak. Pebneda lycopene ni? Lycopene ni lah kalau dimakan lebih daripada lima kali seminggu dalam tempoh 11 tahun akan mengurangkan risiko penyakit koronari sebanyak 26 peratus.
.
🍎 Sebiji epal sehari boleh kurangkan kolesterol LDL (kolesterol jahat) sebanyak 40%. Pastikan makan buahnya, bukannya minum jus sebab khasiat yang tinggi adalah pada kulit epal.
.
🍒 Minum 3 cawan jus kranberi setiap hari boleh meningkatkan tahap kolesterol HDL (kolesterol baik) sebanyak 10% dan mengurangkan penyakit jantung sebanyak 40%.
.
🍷 Jus delima mempunyai kapasiti antioksidan yang lebih besar daripada jus cranberry dan teh hijau.
.
Apa yang lebih menarik, dalam NUTRIJUICE ada ekstrak epal dan delima. Tak rugi ambil Nutrijuice. 😉
.

Related Posts

Previous Post Next Post

  • Diana Ishak